Categories
Sissejuhatus

3.1 HARJUTUS

Kontrolli, kas tead, millega tegu. Kliki ruudul ja saa teada, kas vastus oli õige.

Komppöid

Haige pöid on vales asendis: püstpöid ehk laps toetub varvastele, jalatallad on pööratud teineteise poole, pöia eesmine osa on keskosale lähendatud ning esineb kõrge põikivõlv.

Lampjalg e lamppöid

Lampjalgade kujunemise käigus lameneb pöia pikivõlv kuni kaob täielikult ja jäseme toetuspind muutub. Lampjalgsus on kõige sagedasem jalakuju muutus, mille areng saab enamasti alguse juba lapse- või noorukieas.

Kaarjalg

Pes cavus on eriti kõrge võlviga jalg. Paljajalu seistes võib jalakaare alt läbi näha. Kaarjala omapära on pikikaare ebanormaalne kõrgus. Kanna ja päka koormuspunktide vahe lüheneb.

Põikikaare madaldumine

Kui pöia põikikaar allalangeb surutakse II, III ja IV pöialuupead vastu aluspinda. Kõndides on tunne nagu oleksid kingades väikesed teravad kivikesed. II, III pöialuupea all võib olla punetus ning hüperkeratoosi. Varbaid ei saa vastu maad suruda ja seejuures pöida kergitada.

Väsimusmurd ehk -marsimurd, stressimurd

Väsimusmurd ei teki trauma tagajärjel, vaid korduvatest ülekoormusest tekkivate mikrotraumade kuhjumise tõttu luukoes (skeletiluu nii öelda väsib ära).

O- ja X-jalad

Kõnekeeles tuntakse rohkem O-jalgade ja rangjalgade nime all. Esinevad juba vastsündinueas, põhjuseks lapse üsasisene „kokkusurutud“ asend.

Vaevaluu

Bunion ehk suure varba nukk on luuline või pehmekoeline moodustis suure varba pöialabaluu ja proksimaalse lüli liigese piirkonnas. Sageli kasutatakse sellise deformatsiooni kirjeldamisel ladinakeelset väljendit hallux valgus.

Mortoni neuroom

Mortoni neuroom on valulik seisund, mis mõjutab kõige tavalisemalt meie jala padjandi II –III ja III-IV metatarsaalluude vahelist ala. Võib tunduda nagu sul oleks kivi kingas või oleksid sokid kehvasti jalas, olles selle koha juures kortsus. Pöialuude kahelt poolt kokkusurumisel tekib valu.

Väikevarba vaevaluu

Väikevarba vaevaluu ehk väikevarba käändumine teiste varvaste suunas on nn istuva rätsepa kutsehaigus. Võib olla tekitatud või kaasasündinud.

Vasarvarbad ehk haamervarbad

Haamervarvas on teise, kolmanda, neljanda ja viienda varba deformatsioon. Deformeerunud varvas on keskmisest lülist painutatud, meenutades visuaalselt haamrit.

Jäik suurvarvas

Kui suure varba liigeses on liikumine piiratud, nimetatakse varvast limituseks. Kui varvas on täiesti jäik, nimetatakse seda hallux rigiduseks.